Κύθνος: το νησί της απλότητας

Άσπρα, ασβεστωμένα χωριά όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με τις παραδόσεις τους

Ακτογραμμή 100 χιλιομέτρων με πανέμορφες παραλίες

Ψάχνετε για ένα αυθεντικό νησί?
Για απομακρυσμένες παραλίες που ακόμη και τον Αύγουστο μπορείτε να κολυμπήσετε μόνοι σας; Για παρθένες ακτές μακριά από τον θόρυβο των beach bar; Για ασβεστωμένα χωριά όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους;
Τότε είστε στο σωστό μέρος!

Η Κύθνος είναι το κρυμμένο στολίδι των Κυκλάδων, παρθένα από τον μαζικό τουρισμό και γνωστή για την υπέροχη ακτογραμμή των 100 χιλιομέτρων από άμμο και βότσαλα. Ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες, και βρίσκεται ανάμεσα στο νησί της Κέας και της Σερίφου.

Το πλησιέστερο λιμάνι είναι αυτό του Λαυρίου, όπου το πλοίο φτάνει στην Κύθνο μέσα σε μιάμιση ώρα. Το Λαύριο είναι επίσης το πλησιέστερο λιμάνι στο αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος. Μπορείτε να έρθετε και από το λιμάνι του Πειραιά, από όπου η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το πώς να φτάσετε στην Κύθνο στο www.openseas.gr και στο www.viva.gr

Θα είναι σίγουρα "μισή επίσκεψη" εάν φύγετε από το νησί χωρίς να παρευρεθείτε σε ένα από τα ξακουστά πανηγύρια! Οι γιορτές αυτές πραγματοποιούνται σε κεντρικές πλατείες, στον υπαίθριο χώρο των μεγάλων εκκλησιών, αλλά επίσης και σε απομακρυσμένες εκκλησίες στην κορυφή λόφων (και αυτά είναι τα πιο αυθεντικά πανηγύρια που μπορείτε να βρείτε).

Οι ντόπιοι θα σας φροντίσουν και θα σας κεράσουν φαγητό, ποτό και λιχουδιές φτιαγμένες από τις γυναίκες της Κύθνου. Υπάρχει πάντα παραδοσιακή ζωντανή μουσική που παίζεται από τοπικά συγκροτήματα και ο πιο εντυπωσιακός χορός που μπορείτε να ζήσετε στις Κυκλάδες, ο Μπάλος, που συνήθως χορεύεται από ζευγάρια με πολλές περιστροφές. Μην διστάσετε να μπείτε στον κύκλο και να χορέψετε με την καρδιά σας, οι ντόπιοι θα σας καθοδηγήσουν στα βήματα.
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα δύο λαογραφικά μουσεία της Κύθνου που βρίσκονται στα δύο κύρια χωριά της Χώρας και της Δρυοπίδας. Και τα δύο μουσεία έχουν πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, αναβιώνοντας παλιές παραδόσεις και τελετές της ιστορίας του νησιού - από παραδοσιακά φορέματα, έπιπλα και αντικείμενα μέχρι τους τρόπους που οι άνθρωποι μαγειρεύουν, χορεύουν και γιορτάζουν.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Μαρουλά στα Λουτρά της Κύθνου
Αρχαίος μεσολιθικός οικισμός. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως μια σειρά ευρημάτων, όπως κατοικίες, τάφους και εργαλεία από πέτρα από πυρόσβεστο και χαλαζία. Τα πιο σημαντικά ευρήματα της τοποθεσίας τους περιλαμβάνουν έναν ανθρώπινο σκελετό που θεωρείται ένας από τους παλαιότερους των Κυκλάδων. Ο χώρος αυτός έχει εξαιρετική θέση στον τομέα της παλαιοανθρωπολογίας, καθώς είναι ο μοναδικός υπαίθριος μεσολιθικός οικισμός της χώρας!

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Βρυοκάστρου
Μεταξύ των πολυάριθμων ευρημάτων, τα πιο σημαντικά είναι ταφικά ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, επιγραφές, θραύσματα αρχαϊκών βάζων με ανάγλυφη διακόσμηση, αττική κεραμική των αρχαϊκών και κλασικών περιόδων, οι σφραγισμένες λαβές εμπορικών αμφορέων κ.λπ. Με βάση την επιφανειακή κεραμική, η εγκατάλειψη της πόλης έγινε τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κάτοικοι μετακόμισαν στον οχυρωμένο οικισμό του Κάστρου της Ωριάς.

Το Κάστρο της Ωριάς
Η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα ίχνη της οχυρωμένης ακρόπολης μαζί με τα απομεινάρια της οχυρωμένης πόλης. Το κάστρο είναι προσβάσιμο μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου.
Λαογραφικό Μουσείο Χώρας
Ιδρύθηκε το 2014, με πρωτοβουλία της νεολαίας της Χώρας (Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρα Κύθνου) και την πολύτιμη συμβολή των κατοίκων. Πρόκειται για μια λαογραφική συλλογή αντικειμένων που εκτίθενται σε ένα παραδοσιακό σπίτι στην πλατεία της Χώρας, στην οποία θα ανακαλύψετε τους πνευματικούς θησαυρούς της Κύθνου και θα ζήσετε τη ζωντανή παράδοσή της.

Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας
Ιδρύθηκε από τον ενεργό Σύλλογο Δρυοπιδίων (άνθρωποι που προέρχονται από τη Δρυοπίδα Κύθνος) σε ένα παλιό διατηρητέο ​​σπίτι πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Τα γεωργικά εργαλεία εκτίθενται στο ισόγειο, ενώ οι παραδοσιακές στολές ανδρών και γυναικών αγροτών, ο εξοπλισμός του κελιού, το "κρεβάτι" και τα υφάσματα. Ο πρώτος όροφος απεικονίζει με αυθεντικότητα ένα παραδοσιακό σπίτι (κουζίνα, χωλ, υπνοδωμάτιο), ενώ οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με τα χαρακτικά της Κύθνου.

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο
Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο του νησιού φιλοξενείται σε μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πατέρα Κωνσταντίνου Γωνίδη. Υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά εκθέματα της βυζαντινής εποχής στο μουσείο και πολλές εικόνες που έχουν επιβιώσει με την πάροδο του χρόνου.
Η Κύθνος στη σύγχρονη εποχή πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά» λόγω των ιαματικών πηγών της, που βρίσκονται στον γραφικό κόλπο των Λουτρών, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
Τα Λουτρά, τα οποία αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία χρόνια, φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Υπάρχουν δύο θερμές πηγές. Η πρώτη είναι αυτή των Αγίων Αναργύρων και είναι αλατούχα. Βρίσκεται σε μια εγκατάσταση υδροθεραπείας που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη που ονομάζεται πηγή Κακάβου, περιέχει ιώδιο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο ενώ η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Τις πηγές επισκέφθηκε κάποτε ο Βασιλιάς Όθωνα και η σύζυγός του Αμαλία.
Η διατροφή της Κύθνου αποτελείται από φρέσκο ​​ψάρι, θυμαρίσιο μέλι, άγρια ​​βότανα, σταφύλια και σύκα, μαλακό τυρί τύπου φέτας και πολλά άλλα εποχιακά λαχανικά και φρούτα.
Η μέρα ξεκινά με ένα "πιταρό", παραδοσιακή τυρόπιτα με τοπικό τυρί φτιαγμένο με μαλακή ή τραγανή ζύμη. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια παρόμοια πίτα με γέμιση σπανάκι αντί για τυρί. Ονομάζεται Κολόπι και είναι μια ελαφρύτερη και πιο υγιεινή επιλογή. Για όσους αγαπάνε τα γλυκά, η Κύθνος είναι επίσης διάσημη για τις γλυκές πίτες σε σχήμα αστεριού που παρασκευάζονται με ντόπιο τυρί, φρέσκα αυγά, γλυκανησο και μέλι. Ζητήστε το σε ένα φούρνο ή στις τοπικές ταβέρνες. Από την παραγγελία σας στην ταβέρνα, δεν θα πρέπει ποτέ να λείπουν τα Σφουγάτα, μικρές στρογγυλές μπάλες τυριού φτιαγμένα με μαλακό ντόπιο τυρί! Ποτέ δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα!
ΚΟΛΩΝΑ η πιο διάσημη και ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού της Κύθνου. Τα τελευταία χρόνια, ένα κομμάτι της είναι οργανωμένο με beach bar και ξαπλώστρες. Δεν έχει φυσική σκιά.
ΜΑΡΤΙΝΑΚΙΑ είναι μια μικρή παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα με θέα στο λιμάνι. Πολλά δέντρα είναι διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας. Υπάρχει beach bar και ξαπλώστρες.
ΑΝΤΩΝΗΔΕΣ είναι μια μικρή παραλία στην Κανάλα με γαλαζοπράσινα νερά.
ΣΚΥΛΟΥ. Μια ιδιαίτερα όμορφη παραλία χάρη στα κρυστάλλινα νερά και το μήκος της (περίπου 250 μέτρα!) Έχει λευκή άμμο και βότσαλα, αλλά δεν έχει σκιά, και θα πρέπει να περπατήσετε 15 λεπτά σε ένα δύσκολο μονοπάτι.
ΣΧΙΝΑΡΙ . Μια μικρή παραλία ακριβώς δίπλα στο χωριό Λουτρά.
ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ είναι μια πολύ προστατευμένη μικρή αμμώδης παραλία, με ρηχά νερά. Διάσπαρτα στην παραλία υπάρχουν λίγα μεγάλα δέντρα.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ. Άμμος, μικρά βότσαλα και πολλά αρμυρίκια διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας.
ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ. Μια όμορφη μεγάλη και αμμώδης παραλία, δυστυχώς χωρίς σκιά.
ΕΠΙΣΚΟΠΗ. Μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κύθνου. Είναι μια αμμώδης, οργανωμένη παραλία με καταγάλανα ρηχά νερά και αρκετά αρμυρίκια.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ. Μια μεγάλη, αμμώδης παραλία και μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κύθνου.
ΛΟΥΤΡΑ. Μια μεγάλη παραλία, που βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου, ενώ ακριβώς πίσω είναι τα κτίρια των ιαματικών λουτρών. Στο νότιο τμήμα της παραλίας υπάρχει μια μικρή «πισίνα» όπου το ζεστό νερό αναμιγνύεται με το αλμυρό νερό!
ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ. Μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά, πολλά αρμυρίκια και όμορφα beach bars.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Μια απομονωμένη ήσυχη αμμώδης παραλία στα βορειοανατολικά της Κύθνου.
ΛΕΥΚΕΣ. Μια μικρή παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα, με λίγη σκιά και μια ωραία ταβέρνα.
ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ. Μια όμορφη απομονωμένη παραλία με μικρά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά αλλά χωρίς σκιά.
ΓΑΙΔΟΥΡΟΜΑΝΤΡΑ & ΣΙ ΜΟΥ ΣΙ. Ακριβώς δίπλα στην παραλία του Σκύλου με παρόμοιο τοπίο.
ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑ. Άμμος, μικρά βότσαλα και λίγα αρμυρίκια διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας.
ΝΑΟΥΣΑ. Μια πανέμορφη μεγάλη παραλία με άμμο, μικρά βότσαλα και λίγα αρμυρίκια.